2010. október 31., vasárnap

Peter Facinelli exkluzív interjú

Peter nagyon vicces figura, ma mégis kicsit komolyabb oldalát mutatja meg a következő interjúban.


Peter Facinelli és felesége, Jenny Garth környezetbarát házat készülnek építeni. Az Alkonyat sztárja, és 90210-ből ismert párja olyan házat terveznek, amely nem pusztán külső megjelenésében környezetbe illeszkedő, hanem már magához az építéshez is környezetkímélő technológiákat kívánnak alkalmazni.

Facinelli telefonon beszélgetett a SheKnows újságírójával azokról a nagyon egyszerű dolgokról, amelyek segítségével a családok egyrészről csökkenthetik közüzemi számláik díjait, egyidejűleg megmenthetik a bolygónkat, hogy azt még unokáink is otthonuknak nevezhessék. Kizárólag nekünk beszélt arról is, hogy családjával együtt úgy látja, hogy napjainkban a zöld technológiák alkalmazása minőség, hatékonyság és ár szempontjából is mindenki számára egyre kedvezőbb.

Facinelli arról is beszélt, mit érez a stáb azzal kapcsolatban, hogy novemberben belevágnak a Hajnalhasadás forgatási munkálataiba. A Twilight sorozat lassan a végéhez közeledik, és ami azt illeti, a férfi, aki Dr. Cullen szerepét játssza, még nem készült fel arra, hogy búcsút mondjon Stephenie Meyer világának. Facinelli az Emmy-díjas  Eddie Falco nevével fémjelzett Jackie Nővér-ben is főszerepet játszik.



Facinelli világnézete

SheKnows: Miről szólt ez az Energiatudatossági Hónap elnevezésű mozgalom, amelyhez a nevedet adtad és amelyben tevékenyen részt is vettél?
Peter Facinelli: Ez egy nagyon fontos dolog számomra, mert, amint már beszéltünk róla, környezettudatos elveket követve szeretnék egy házat építtetni. Van egy 15 holdas telkem, amit e célból vásároltam. Jennie-vel együtt az alapoktól kezdve környezetbarát otthont szeretnénk építeni. Nagyon sokat olvasok energiatakarékos háztartási eszközökről, de még a ház kivitelezése, építése során is rengeteg energiát lehet megspórolni. Ahogy egyre többet tudok meg ezekről a dolgokról, úgy szeretném egyre inkább másokkal is megosztani mindezt. Így aztán, amikor a Home Depot és a MasterCard megkeresett, azt gondoltam: „Valóban szeretnék beszélni az embereknek az energiatakarékosságról.”

SheKnows: Kisgyermekes apukaként miért gondolod úgy, hogy nekünk, szülőknek nem csak az a felelősségünk, hogy megfelelő oktatást biztosítsunk a gyerekek számára, hanem az is, hogy rámutassunk a környezettudatosság fontosságára is?
Peter Facinelli: Azt hiszem, korábban a zöld mozgalom csak egy rossz szöveg volt, mert túlságosan bonyolult technológiákat igényelt, vagy az emberek nem értették meg vagy nem engedhették meg maguknak. Egy átlagember is nagyon egyszerű dolgok által tud energiát spórolni. Mivel családom és három gyerekem van, nagyon fontos, hogy ez az energia megmaradjon nekik. Nagyon fontos lenne, hogy ne függjünk a külföldi olajtól. Más módon is lehet energiát nyerni. Nagyon fontos számomra, és ezt a gyerekeimnek is megtanítom, hogy ne várjunk arra, hogy valaki más majd megoldja helyettünk a problémát. És még ha nehéz is felállni és azt mondani, hogy egyetlen ember is meg tudja változtatni a dolgokat, igenis meg tudja, ha aztán mások is csatlakoznak hozzá.



Peter Facinelli: A szülők utat mutatnak

SheKnows: Mik azok az egyszerű dolgok, amelyeket a szülők akár azonnal megtehetnek?
Peter Facinelli: Olyan dolgok, mint például, hogy kihúzzák a mobiltöltőt a konnektorból, ha nem használják, vagy hideg vizet használnak a mosáshoz forró helyett. Ezek látszólag nagyon egyértelmű dolgok, talán eltűnődik rajta az ember, hogy „Mennyi energiát is spórolhatunk meg ezzel egyáltalán?” De ha világszerte mindenki így tenne, akkor hatalmas mennyiségű energiát lennénk képesek megspórolni. Ezekkel az apró dolgokkal pénzt is lehet spórolni. Az a program, amiben a Home Depot-val részt vettem arról szól, hogyha valaki október folyamán olyan háztartási eszközt vásárol, amelyen rajta van az „Energiatakarékos” címke, és a fizetés során MasterCard-ot használ, akkor a vételár 10 %-át az Élőhelyet Az Emberiségnek Alapítvány számlájára utalják. Így aztán ez az egész egy újabb nagyszerű indok. Mert így, energiát és pénzt spórolhatunk, miközben egy jótékonysági akcióban is részt vehetünk – pusztán azzal, hogy megveszünk egy olyan eszközt, ami által csökkenthetjük saját rezsiköltségünket is.

SheKnows: Mit gondolsz, még mindig élnek azok a tévhitek azzal kapcsolatban, hogy az energiatakarékos technológiák megfizethetetlenek?
Peter Facinelli: Nem látok rá okot, hogy bárki is ezt gondolja ma. Hosszútávon mindenképpen pénzt spórolunk meg az energiaszámlákon. Bár nem tudom, ez manapság mennyit számít. A piac egyre versenyképesebb.

SheKnows: Most, hogy környezetkímélő otthont szeretnétek teremteni, honnan értesülsz olyan sok-sok dologról, amelyek a környezettudatossággal kapcsolatosak, és amelyekről korábban nem is gondoltad, hogy lehetséges?
Peter Facinelli: Folyamatosan találkozom újdonságokkal. Ott vannak most ezek a két gombos WC-k, amelyek víztakarékosak. Érdemes kicserélni a hagyományos villanyégőket energiatakarékos égőkre, amelyek által csökkenthető a villanyszámla. Ezek olyan apróságok, amelyekről én sem tudtam korábban, ezért meg szeretném osztani másokkal. Miközben építem ezt az energiatakarékos otthont, remélem, hogy meg tudom mindezt osztani a barátaimmal, ezért most azt tervezzük, hogy Oprah-nál egy show keretein belül majd megmutassuk, hogyan is épült ez a ház. Nagyon szeretném, ha ez sokakhoz eljuthatna, és megmutathatnám az embereknek, hogyan lehet mindezt az alapoktól kezdve megvalósítani.

SheKnows: Úgy gondolod, hogy manapság sokkal könnyebb környezettudatosan élni, mint korábban bármikor is?
Peter Facinelli: Egyértelműen. Annyi előrelépés történt ezen a területen az utóbbi időben. Az energiatakarékos termékek árai is sokkal versenyképesebbek manapság. Most úgy gondolom, hogy Jennie-vel együtt arra törekszünk, hogy ne csak hogy mi ne használjunk villamos energiát, hanem, hogy még létre is hozzuk azt. Napelemeket szeretnék, szélkerekeket, felhasználni ezek energiáját és még létre is hozni ezen túl is.

SheKnows: Épp múlt héten beszéltünk Jennie-vel a „Sétálj az iskolába” programról.
Peter Facinelli: Másik nagyszerű energiatakarékossági módszer, hogy ne járjunk autóval! Az olaj rabja vagyunk!

SheKnows: Úgy tűnik, Jennie-vel mindketten élharcosai vagytok ennek a kezdeményezésnek. Jennie és Te mindig ezen elvek szerint éltétek az életeteket?
Peter Facinelli: Az egy dolog, ha valaki mond valamit, és egy másik, ha annak megfelelően cselekszik is. Feleségemmel együtt, mi törekszünk rá, hogy példát mutassunk. Ha értesülünk valamiről, meg akarjuk osztani azt másokkal is. Hiszen, ha többen megtudnak valamit, akkor az apróságok is nagy jelentőségű dolgokhoz vezethetnek.

Peter Facinelli: A Hajnalhasadásról és a Jackie Nővérről

SheKnows: Ha a karrieredet tekintjük, akkor mostanában a Jackie nővérrel és a Twilight-sagaval töltesz elég sok időt. Mesélj arról, milyen érzés a Jackie nővérben játszani, amelyről tudjuk, hogy napjaink egyik legjobb TV-sorozata, milyen élmények érnek és milyen együtt dolgozni Eddie Falco-val?
Peter Facinelli: Ó, köszönöm. Eddie csodálatos! Nagyon szerencsésnek érzem magam, amiért nap mint nap együtt dolgozhatok vele és ezzel a sok fantasztikus a Jackie nővérben, és nagyon klassz forgatókönyveink is vannak. Ez olyan, mintha az ember színházban dolgozna. Én azt is élvezem, hogy ez párhuzamosan fut a Twilight-sagaval. Nagyon viccesnek tartom, hogy mindkettőben orvost játszok, mégis a kettőnek teljesen más a személyisége.



SheKnows: Bizony, nagyon. Hamarosan elkezdődnek a Hajnalhasadás forgatási munkálatai. Nehéz elhinni, ez már a sorozat utolsó két része lesz?
Peter Facinelli: Hihetetlen, milyen gyorsan történt minden. Nem tudom elhinni, hogy három filmet szinte egy szempillantás alatt leforgattunk. És hogy most az utolsó kettőt forgatjuk. Ez nagyon keserédes érzés. Nagyon szomorú leszek, ha véget ér. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése