2010. november 7., vasárnap

Robert Pattinson Telegraph cikk

2010. március 22.

Alkonyatban alakított, szexi, tinédzser vámpír szerepe egyik napról a másikra a világ legkívánatosabb férfijává tette, ám a hírnév lassan fejfájást okoz Pattinsonnak?

Amint azt Robert Pattinson kész bevallani, a hírnév kétélű fegyver.

A nagysikerű vámpíros-sorozat, az Alkonyat igazán kiéhezett rajongói bázisba mélyeszthette fogait, így történhetett, hogy Pattinson ügyefogyott Harry Potter-mellékszereplőből egycsapásra a földkerekség legkívánatosabb pasija (vagy ahogy a Vanity Fair állította, a „Világ leghelyesebb fickója”) lett.
Ezzel milliókat keres, így a brit származású Pattinson Hollywood legjobban kereső színésze lett, és szintén világsztár partnernőjével, Kristen Stewarttal is hírbe hozták.

Az első két rész – a 2008-ban kiadott Alkonyat és a tavaly novemberben megjelent Újhold – sikere azonban nagyon sok nehézséget is megteremtett, amelyekkel már Pattinsonnak legelső Alkonyat utáni filmjének az Emlékezz rám! forgatásán is szembesülnie kellett.
– Az igazat megvallva, – kezdi Pattinson, amikor egy londoni hotelben találkozunk – nagyon bajos volt az Emlékezz rám! forgatása. Az Alkonyat-rajongók igazán nagyszerűek voltak: odajöttek, hogy megnézzék a forgatást, de csendben voltak, amikor megkérték őket, a paparazzik azonban, mint egy hordányi kib****tt állat!
Pattinson kifejti, hogy a paparazzik akkora zajt csaptak, bekiabáltak, megpróbálták felhívni magukra a figyelmet, hogy a párbeszédek teljességgel használhatatlanok voltak, és újra kellett rögzíteni azokat.
Aztán egyikük beverte a második rendező-asszisztens arcát. „Az azért már több volt a soknál!” – mondja Pattinson.

Kattolj, folytatódik a cikk. :)


Immáron ötödik alkalommal találkozom Pattinsonnal és ő mindig félénk, szerény és szórakoztató. Már-már túlságosan is szórakoztató. Így aztán miközben minden erejével azon igyekszik, hogy helyes és izgalmas társaság legyen, éles ellentétben az általa az Alkonyatban alakított makacs és töprengő 100 éves vámpírral, Edward Cullen-nel, erőfeszítései gyakran megrémítik azokat, akik a közelében vannak.

Nem sokkal később arról beszél, hogy Váliumot kellett bevennie, hogy sikeresen vegye az Alkonyat meghallgatását. Tavaly egyszer csak úgy, a fülembe súgta: „Csak pisilni mentem el, de addig is esküszöm, vagy húszan akartak kezet fogni velem. Én meg azon agyaltam, hogy „Hehe, még csak kezet sem mostam!””
A publicistája felmondott. Mondjuk ezt nem nehéz elképzelni azok után, hogy a közelmúltban egy amerikai újság által készített interjúban azzal poénkodott, hogy allergiás a női nemi szervre.

Újabban azzal szórakozik, hogy elhanyagolt szakálla van, amelyre a következő nem-Alkonyatos filmjében a Szépfiúban lesz szüksége, amely a 19. századi francia Guy de Maupassant azonos című regényének filmadaptációja, amellyel azt is próbára teszik, mennyire hűséges Pattinson rajongótábora.
– Ez fantasztikus – mondja Pattinson nevetve – Christina Ricci, Uma Thurman, Kristen Scott Thomas, és én mindannyiukkal lefekszem!

Alig pár évvel ezelőtt csak egy volt a sok modell-színész-zenész srác közül, mellesleg a Vanity Fair 2004-es Mira Nair sorozatából ő volt az egyik, akinek képei végül a vágószoba padlóján landoltak.
Most, 23 évesen, egy olyan filmsorozat főszereplője, amely várhatóan 1,3 milliárd dollárnyi hasznot hoz majd a végére. Már leforgatta a sorozat harmadik filmjét, a Napfogyatkozást, és év végén kezdenek bele a sorozat utolsó részének, a Hajnalhasadásnak két filmjébe.

A hisztéria, amely kitör, bármerre is jár, ahhoz hasonlítható, amely Leonardo DiCaprio-t is követte a Titanic-korszakot követően, csak ha ez egyáltalán lehetséges, körülötte még nagyobb a felhajtás.
Forgatás közben 25 fős testőrcsapatra van szüksége, hogy megvédjék a sikítozó tömegtől. Ha azonban ez mégsem sikerül nekik, akkor a rajongók gyakran kis üvegcséket ajándékoznak neki, amelyben saját vérük van, vagy éppen a nyakukat kínálják fel, hogy Robert megharapja.

Pillanatnyilag hat illegális ’R-Pattz’ önéletrajzot adtak már ki, és mire ezt a cikket olvasod, lehet, hogy még több is megjelenik. Nemrégiben Robsessed címmel egy dokumentumfilmben dolgozták fel az életét, amelyben barátaival, korábbi tanáraival, legelvakultabb rajongóival is beszélgettek, és már dolgoznak is a Robsessed2-n.
És a Robert Pattinson-lázat nem kizárólag a tinédzserek tartják életben; hanem az ő anyukáik is. Középkorú, középosztálybeli rajongóik, külön csoportot is alakítottak maguknak „Twilight Moms” néven, akik azt állítják, hogy a könyvek és a filmek szerepet játszottak abban, hogy tökéletesebb legyen a szexuális életük, és akiknek a filozófiáját Nora Kindley fogalmazta meg, aki ezt mondta a New York magazinnak: „Ha meglátom Robert-et egyszerre érzem magam 8, 14, 31 évesnek, és annyinak, amennyi valójában vagyok.”

Stephenie Meyer – aki maga is középkorú, középosztálybeli anyuka – Edward Cullen-t a „világon valaha létezett legszebb teremtményének” képzelte, aki tökéletes modorú, és elképzelhetetlen jelenség valahol félúton Adonisz és a Jane Austin-féle szívtiprók között. A szerepre való meghallgatás előtt biztosra mondtuk volna, hogy Pattinsonra nem illik a leírás.
Pattinson korábbi legnagyobb horderejű szerepe a halálra ítélt Cedric Diggory volt a Harry Potter és a Tűz Serlegében. Ügynöksége arra ösztönözte, hogy hasonló színvonalú szerepeket keressen, Pattinson azonban ehelyett színpadi szerepet vállalt a Royal Court The Woman Before című előadásában. A férfi, akit játszott, problémákkal küszködött, így aztán Pattinson úgy döntött, valami „igazán hátborzongatót fog csinálni a színpadon”.
Szerepének túljátszása azonban sikerült túl jól, így aztán a premier előtt nem sokkal elvették tőle a szerepet.
Aztán magába fordult, és komolyan fontolóra vette, hogy hátat fordít a színészi pályának. Eltekintve a How To Be-ben, a BBC The Haunted Airman című filmdrámájában és a Little Ashes-ben eljátszott szerepeitől (ez utóbbiban azt a Salvador Dalit játssza, akinek viharos kapcsolata volt a filmben egy másik férfival), azidőtájt, amikor Edward Cullen szerepére meghallgatták, épp a zenepiacra próbált betörni, illetve „részegen egy évig” mozgalom tagja volt.
A gyártók azonban figyelmen kívül hagyták sörpocakját, és megkapta a szerepet.

– A rajongók valaki olyasvalakire számítottak, mint Leonardo DiCaprio – emlékszik vissza Robert. – És amikor belegondoltam, milyen hibátlan teremtés a karakterem a könyvekben, teljesen elcsüggedtem. Azt gondoltam, de hiszen ezt a fickót senki nem képes eljátszani.
Amikor aztán bejelentették, hogy Pattinson kapta a szerepet, a könyvek 17 millió rajongója olyan indulattal lázadt fel, mintha mondjuk a filmesek Ronnie Corbett-et választották volna.
Pattinson anyját folyamatosan azzal hívogatták, hogy mondja meg a fiának, hogy az internetes fórumok szerint ő vagy „túl idős”, vagy „nem elég helyes” a szerepre.

Pattinson megváltozott kissé a Harry Potter-korszak óta, és az ő élete is azt bizonyítja talán, hogy azok vonzzák a jó dolgokat, akik nem vágynak túl sokra. Valamiféle egyszerűség, szerénység is Pattinson jellemének részévé vált. Határozottan zavarba jön saját tekintetétől, vagy legalábbis úgy tesz, mintha.

– Jó, nyilván szerencsés vagyok – mondja. – De tavaly például még, ha elmentem szórakozni, harcolnom kellett azért, hogy egy lány egyáltalán szóba álljon velem. Most meg, hiába nézek ki ugyanúgy, még ha úgy is nézek ki, mint egy csöves, olyan, mintha a legtöbb embernek egycsapásra megváltozott volna a véleménye, és úgy döntöttek, valójában nagyon szexi vagyok.  
– Igazából arról szól az egész, hogy ha valaki azt akarja, hogy helyesnek tartsák az emberek, akkor csak kérje meg Stephenie Meyert, hogy mondja azt, hogy ’Ez egy jó fickó!’, és mindenki el fogja hinni.

Pattinson London falusias hangulatú Barnes nevű külvárosában nőtt fel. Édesanyja Claire egy modellügynökségnél dolgozott, édesapja, Richard pedig autókereskedő.
Ő a legfiatalabb a három gyerek közül. Egyik nővére a 26 éves Elizabeth szintén zenével foglalkozik, a 31 éves Victoria pedig a reklámszakmában dolgozik. Robert előbb a Tower House előkészítő iskolába járt, majd a Harrodian iskolában folytatta tanulmányait.

– Addig nem igazán tanultam színészetet – mondja. – De egy nap, amikor apámmal étteremben voltunk, megláttunk néhány lányt, és apám megkérdezte őket, hol voltak előtte. Ők pedig mondták, hogy egy színjátszókörben, amire mondta az apám, hogy nekem is oda kellene mennem.

Az elképzelést hamarosan egy szerep követte a Mi városunk című Thornton Wilder darabban, majd pedig egy ügynökség is felfigyelt Robertre. Addig nővéréhez hasonlóan neki is zenei ambíciói voltak.
– Dél-Franciaországi éttermekben szerettem volna zongorázni. Egyszer ott nyaraltam, és láttam egy fickót, aki egy ósdi szmokingban zongorázott. Laza volt, és volt egy whiskeyspohár a zongorán. Akkor azt gondoltam, ez lehet a legkirályabb dolog a világon. Így aztán az, ami a Twilight kapcsán történt velem, nem igazán az, amit terveztem.

Robert tehetséges zongorista és gitáros, és olyan megszállottan rajong Van Morrisonért, hogy arról álmodik, egyszer eljátszhatja majd őt egy az életéről szóló filmben. Most egy olyan filmhez ír zenét, amelyben nem szerepel, aminek a címére sem emlékszik, mert „lehet, nem is lesz időm a végére érni”.

Annak ellenére – vagy épp azért – mert eddig 12 millió dollárt keresett az Alkonyattal, Pattinson teljességgel érdektelennek tűnik azzal kapcsolatban, hogyan alakul majd ezután színészi karrierje. Mindenféle hotelszobákban él, ha Londonban van, szüleinél lakik, és elmondása szerint nincsenek nagy igényei „vacak kis kocsiján” (1989-es BMW kabrió) kívül.
Azt mondja, nem vágyik arra, hogy egy következő Orlando Bloom legyen, aki csak szenved egy nagy franchise-on kívül, ez számára azt jelenti, hogy többet kell tennie, semminthogy csak szexi a külseje.

– Persze, remélem, hogy az Emlékezz rám! bebizonyítja, hogy többre is képes vagyok – mondja – Bár azt is látom, hogy ez most arról is szól, hogy egyesek azt tesztelik, hogy akkor most tudok-e színészkedni vagy sem. De akkor mégis mit gondolnak, mit csinálok az Alkonyatban?

Az utolsó Alkonyat mozi, a Hajnalhasadás forgatása után egy westernfilmben, az Unbound Captives (Szökevények /?/)-ben fog szerepelni. Azért ezt választotta, mert apja a műfaj megszállottja, nem pedig azért, mert olyan könnyűnek ígérkezik. – Legalább egy vagy másfél hónap munka csak az előkészületekről fog szólni. Egész végig komancs [ez egy speciális indián nyelv] nyelven kell beszélnem. Muszáj lesz gyakorolnom.”

Most azonban az Emlékezz rám!-ban játszik, ami egy romantikus dráma, amely apjával (Pierce Brosnan) való feszült viszonyáról és a Lostból ismert Emilie De Ravin-nal kialakuló szerelméről szól.
Ahogy a film története előrehalad, a közönség fokozatosan rájön, hogy 2001-et írunk, és szeptember 11-i fenyegetéssel is szembe kell néznünk. Az Egyesült Államokban azt állítják, a film vége érzelmileg manipulálja az embereket.
– Szerinted is? – kérdezi Pattinson. – Nekem is szóltak, hogy ezt fogják gondolni az emberek, de aztán elolvastam a forgatókönyvet, és én úgy láttam, egyszerűen csak szörnyen tragikus. Nekem tetszik ez a fajta balsejtelem.

– Azt hittem, az Alkonyat után majd beskatulyáznak – folytatja. – Még szerencse, hogy itt van ez a gazdasági válság, így bárhova odamehetek mondván, hogy ’Nem érdekel, ki mit gondol, én vagyok a megfelelő számukra, majd én megcsinálom azt a filmet!
Nevet. – Á, de komolyra fordítva, sose mondtam még ilyet egy tárgyaláson.

Az egyetlen téma, amivel kapcsolatban Pattinson rettentően szűkszavú, az a Kristen Stewart-tal való kapcsolata. Az övék az utóbbi idők legjobban szétcincált, legjobban túlspekulált kapcsolata, és egy olyan korban, ahol mobiltelefonnal fényképező paparazzik bukkanhatnak fel minden sarkon, nem tehetünk róla, mégis döbbenten nézzük azt, ahogyan a média folyamatosan közvetíti ennek a párnak az életét.
Amikor tavaly év végén Pattinsonnal találkoztam, a találgatások már tetőfokára hágtak, azonban ők egészen februárig titkolták kapcsolatukat.

– Azt kell mondanom, Kristen fantasztikus – ez minden, amit mond, mikor találkozunk. – Attól a pillanattól vele akartam dolgozni, amikor először megláttam. Annyira működött közöttünk a vonzás.
Szerelmük az első film forgatása során alakult ki. Kristen akkor még mással járt, de Pattinson bevallja, hogy kezdetektől fogva próbálkozott a lánynál. – Sokszor megkértem, hogy jöjjön el velem szórakozni – mondja – de ő nem vette a lapot. De végül csak megenyhült.

A pár az Újhold forgatása során titokban tartotta kapcsolatát. A pletykalapok szerint Pattinson olyanokkal lógott, mint Camilla Belle, a modell Anne Shoenberger, illetve korábbi fellángolásának tárgyával, Nina Schubert-tel, ezzel ügyesen elterelte a figyelmet Stewart-ról.
A legfrissebb hírek szerint Pattinson és Stewart Isle of Wight-on keresnek lakást. A pár Ventnorban töltötte a Szilvesztert, és nyilvánvalóan azóta keresnek valami szerelmi fészket maguknak.

És minden bizonnyal megértjük Pattinson névtelenségre és ismeretlenségre vonatkozó őszinte vágyait, ha meghalljuk, milyen sóvárogva emlékszik vissza arra a tavaly karácsonyi estére, amikor az Oxford Street-en vásárolt.
– Senki nem ismert fel, noha a bolt tele volt Újhold plakátokkal. Fantasztikus volt. Ez Amerikában sokkal nehezebb. Ott képtelen vagyok bármit is nyugodtan tenni, mindenütt ott vannak ezek a sikítozó rajongók. Bár elég, ha csak öt percet beszélek velük, az illúzió máris elszáll. 



  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése