2011. február 5., szombat

Folyamatban: Az Immortals

Ahogy elnézem az oldalsó szavazást, azt látom, hogy az Immortals-t nem olyan sokan várjuk/várjátok. Bevallom,  magam sem jelöltem be a filmet, de szerintem ez az ódzkodás kicsit annak is köszönhető, hogy nagyon keveset hallottunk eddig a készülő produkcióról, és képi anyagában sem voltunk arról meggyőzve, hogy ez igazán fantasztikus lehet. Épp ezért örültem, amikor rátaláltam erre a cikkre, amelyben egy kis bepillantást nyerhetünk a készülő filmbe, annak hátterébe, és bevallom, így a fordítás végére én már kicsit jobban is érdeklődök a készülő produkció iránt. Íme a cikk magyarul:

Hüperion, a hataloméhes király elpusztít bármit, ami keresztezi útját, csak hogy megszerezzen egy tárgyat, amelynek segítségével szabadon eresztheti a titánokat, akiket az Olümposzi istenek Tartarosz-hegység falainak börtönébe vetettek. Mivel azonban az istenek nem avatkozhatnak az emberek konfliktusaiba, titokban kiválasztanak egy fiatal parasztot, hogy megmentse népét Hüperiontól és seregétől.

A kép eredetije, és a másik három, amiből össze lett állítva, itt található.

Néhány évvel ezelőtt 2010-et kiáltották ki az ókori görög eposzok közötti harc évének, amelyben a Warner filmstúdió 70 millió dolláros Titánok harca [Clash of the Titans] új feldolgozása és a Relativity 85 millió dollárból forgatott Istenek háborúja [War of the Gods] között. A versenyben a ’Titánok’ lettek a befutók, mivel a ’Háború’ gyártása elcsúszott. Időközben a ’Háború’ címét ’Immortals’-ra [Halhatatlanok] változtatták, és a forgatást egy évvel később fejezték be, mint tervezték, valójában épp azt követően, hogy a ’Titánok’-at bemutatták a mozikban.

De egy versenyben nem mindig az nyer, aki elsőként szakítja át a célszalagot. Annak ellenére, hogy a filmet világszerte sokan nézték a mozikban, a ’Titánok’ negatív kritikát kapott, és azt a döntést hozták, hogy utólag átkonvertálják 3D-be, a kapkodás pedig oda vezetett, hogy megmutatták, hogyan kell rossz 3D-s plakátot készíteni. Annak ellenére, hogy a Warners zöld utat kapott a folytatásra, még azok is érezték, mekkora kamu volt az első rész, akik részt vettek a készítésében, és elgondolkodtak azon, mit kell másképp csinálni a második rész forgatásakor.

Mindezenközben az ’Immortals’ lassan, de biztosan átvette a helyét, és nem pusztán anyagi juttatásban részesült, hanem elnyerte a kritikusok elismerését, amit sem a ’Titánok’-nak sem pedig Zack Snyder ’300’-ának nem sikerült elérnie. Ez nagyrészt Tarsem Singh-nek [a film rendezője] köszönhető, aki a ma élő legjobb látványrendező, és amikor olyan jó anyagból dolgozhat, mint a 2006-os ’Zuhanás’ is volt, akkor nagyon odateszi magát.

Vizuálisan, mondja Tarsem, olyan lesz a film, „…mintha Caravaggio festette volna le a Harcosok klubját. Egy nagyon izgalmas akciófilm, reneszánsz festői stílusban ábrázolva.” Ne számítsunk történelmi hűségre sem, Tarsem ugyanis letett az ötletről 2009-ben, mondván, a film részben kortárs lesz, „reneszánsz kor árammal ellátva” ahogyan ő utalt rá.

A film főszereplője Henry Cavill, a feltörekvő fiatal brit színész, akit onnan ismerhetünk, hogy benne volt a végső háromban, akik közül a ’Casino Royale’ című James Bond film főszereplőjét kiválasztották.
A szereplőgárda további részét olyanok alkotják, mint a ’Tamara Drewe”-ban játszó Luke Evans, Zeusz szerepében, az Alkonyat- és Calvin Klein-modell Kellan Lutz, aki Poszeidónt játssza, az ausztrál szappanopera hősnő Isabel Lucas, Athéna szerepében, és Corey Sevier, akit Apollóként láthatunk. A további szerepekben olyan tapasztalt veteránokat is láthatunk, mint Mickey Rourke [Hüperion kiárly], John Hurt [idős Zeusz] és Stephen Dorff, valamint a Gettómilliomos főszereplőnője Freida Pinto [Phaedra].
Dorff nemrégiben azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a „film nagy részét az utómunkálatok során készítik el”, és hogy elképzelése sincs, milyen lesz a végeredmény.

Noha Cavill Theseus-t játssza, itt szó sincs a labirintusos és minotauruszos történetről. A film íróinak állítása szerint a történet a görög mitológia összefonódása a főszereplő személyes sorsával, háttérben a titánok és az istenek csatájával, amelyet a ’God of War’ elnevezésű számítógépes játéksorozat kedvelői már jól ismerhetnek.

Az Universal a film megjelenését november közepére tervezi [2011. november 11. – az USÁ-ban], így aztán a nyár elejére várható első előzetes előtt nemigen számíthatunk semmire, amiből következtetni lehetne a film valódi látványvilágára. Nagy valószínűséggel a júliusi Comic Con-on is számíthatunk némi reklámkampányra a filmmel kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése