2011. február 23., szerda

100Monkeys interjú

Kik és milyen hangszeren játszanak a zenekarban?
A 100Monkeys tagjai a következők:
– Ben Graupner: billentyű, gitár, basszusgitár, dobok, különböző ütőhangszerek, trombita, ének
– Ben Johnson: dobok, basszusgitár, gitár, billentyű, ének
– Jerad Anderson: gitár, basszusgitár, dobok, billentyűk, ének
– M. Laurence Abrams (avagy Uncle Larry): ütős hangszerek, fúvós hangszerek, basszusgitár, billentyű, szaxofon, ének
– Jackson Rathbone: gitár, ének, dobok, billentyűk, trombita, mandolin, szájharmonika
(a 100Monkeys arról híres, hogy képesek akár számonként is váltogatni, hogy épp ki milyen hangszeren játszik vagy énekel, ezen ötletüket „Monkey Switcheroo” [~Majmos váltogatás] néven szabadalmaztatták.)

Mindannyiunknak ADHD-ja van. [Magas fokú művészet-függőség]

Hol alapítottátok meg az együttest?
Los Angelesben… És világszerte különféle kanapékon.

Honnan származik a banda neve, mi az üzenete/jelentése?
Onnan jön, hogy mindannyiunkban van egyfajta igény, hogy zenéljünk, hogy a manapság jellemző együttes-felállásra jellemző korlátok nélkül zenélhessünk, anélkül, hogy lenne egyetlen frontemberünk, és mögötte egy együttes. Mi mindannyian énekelünk, zenét szerzünk, különféle hangszereken játszunk, hogy a számoknak egy nagyon különleges egyvelegét hozzuk össze, játszunk funkyt, bluest, jazz-t, és a jó öreg rock and rollt. A nevünk pedig onnan adódik, hogy el kellett neveznünk ezt az eszmei hátteret, megfogalmazni valahogy azt, hogy mi folyton újat hozunk létre, és azt az elvárást részünkről, hogy a zenénk ereje egyfajta kollektív tudatot teremtsen. Alapvetően mindannyiunknak 20 majom van a fejében. És ha együtt vagyunk, az máris száz.

Hogyan tudnád megfogalmazni, mi az, amit létrehozott az együttes?
Sok minden. Mi még csak egy fiatal együttes vagyunk, alig három éve alakultunk, de sok mindent meg kellett már mutatnunk. De több minden van még készülőben is. Folyamatosan írunk, és új hangzásokat és stílusokat hozunk létre. Az élő koncertjeink pedig igazán féktelenek és nagyon szórakoztatóak. A 100Monkeys olyan előadóművészek csapata, akik imádják, amit csinálnak.

Történt valami jelentősebb változás, mióta létrejött az együttes?
Az első lemezünk, a Monster DeLux gyakorlatilag puszta improvizáció volt, de akkor még csak három főből állt az együttes. Aztán Lawrence is beállt közénk hivatalosan is, és Jerad felesége is beleegyezett abba, hogy a férje is csatlakozzon hozzánk, mi pedig elkezdtünk dalokat írni. De koncertjeinken megtartottuk az improvizálást is, így estéről estére új dalt szerzünk. És tervben van, hogy létrehozunk egy új improvizációs lemezt is, amelyen már öten játszanánk, és a rajongóink szerte a világból lehetőséget kapnak majd, hogy részt vegyenek ebben.

Hogyan szerzitek a dalokat?
Ez attól függ. Néha kész van egy nap alatt, máskor egy egész év folyamán alakul egy dallam, mire abból dal születik. Mint egy gyerek, úgy változnak és fejlődnek a dalok is folyamatosan, néha olyanok, mint egy angyal, néha meg egy koraérett kis szörnyetegre emlékeztetnek. Mindannyian írunk egyenként is, de gyakran írunk együtt… ez nincs egyértelműen meghatározva, hanem sokkal inkább arról van szó, hogy a mű és a művész együtt fejlődik.

Ki vagy mi hatott rátok leginkább?
Minden és semmi. De leginkább a zene természetes szeretete. A zenének saját lelke van, mi épp csak ott vagyunk a közelében.

Úgy tűnik, szívesen vesztek részt mindenféle jótékonysági rendezvényben. Melyik volt az első ilyen, és honnan jött az ötlet a támogatásra?
Mi olyan dolgokat támogatunk, amikben igazán hiszünk, és így vannak ezzel a rajongóink is. A mi nagy közös „majom-szívünkhöz” a Spencer Bell Alapítvány (SBL) áll. Spencer a barátunk volt, egy nagyon tehetséges zenész, művész, költő. 20 évesen tragikus hirtelenséggel hunyt el mellékvese-rákban.
A rajongók azért támogatják az SBL-t, mert szeretik Spencer zenéjét, és a zene támogatása által egy nagyobb célt is támogatnak, a ritka rákbetegségek megismerésének terjesztését. A rajongók támogatása által az SBL gyógyszeripari cégeket tud támogatni, hogy azok új gyógyszert tudjanak létrehozni a mellékvese-rák kezelésére (a 60-as évek óta az elsőt), mi pedig hálával tartozunk a rajongóink szeretetéért és támogatásáért. Dr. Gary Hammer, az SBL, az együttesek, és a rajongók azt is megmutatják, hogyan tudja egy ilyen csoport megváltoztatni a világot.

Én az Egyesült Királyságban élek, és kifejezetten megkértek, hogy kérdezzek rá, tervezitek-e, hogy turnéztok nálunk a közeljövőben?
Még veszünk pár úszóleckét… és ott is vagyunk, amint átúsztuk az óceánt.

Mi a helyzet a közelgő turnékkal?
Nyárra világkörüli turnét szervezünk. Figyeljétek a weboldalunkat, a www.100monkeysmusic.com –ot a további részletekért.

Jelenik meg valami lemezetek a közeljövőben?
A második stúdióalbumunk, a Liquid Zoo várhatóan tavasz végén jelenik meg. Továbbá várhatóak még kislemezek, könyvek és titkos üzenet is a palackban. Folyamatosan csinálunk valami újat.

Mi az, amitől képesek vagytok folyamatosan zenélni?
Banán, kávé, és egy fickó, buszra érvényes jogsival. Ja, és az, hogy komolyan szeretjük a zenét és imádjuk a rajongóinkat.

Mi az, amit szeretnétek elmondani az embereknek?
Hogy mennyire szeretjük a rajongóinkat. Mi mindannyian széttárnánk a karunkat sorbaállva, és azt mondanánk, hogy „Ennyire nagyon!” Az pedig nagyon sok majom-szeretet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése