2012. január 2., hétfő

A Totalfilm írása a Cosmopolisról

David Cronenberg talán gyomorforgató horrorjai által híresült el leginkább (A légy; Videodrome; Két test, egy lélek), az elmúlt évtizedben azonban kevésbé tocsogó kanadai kultfilmjei is egyre nagyobb sikereket könyvelhettek el. 
2012-ben ez a sorozat folytatódik, a 68 éves szerző kifnomult művei - Az erőszakos múlt ill. A gyilkos ígéretek - után a Cosmopolis-szal. Az Odüsszeia-idéző utazós mozi Don DeLillo regényén alapul, a Robert Pattinson alakításában látható fiatal milliomos számos akadállyal találja szembe magát, miközben megpróbál keresztülvágni Manhattan-en egy hajvágás kedvéért.


- Nagyszerű volt a forgatás - meséli Pattinson a torontói munkával kapcsolatban, mielőtt bevallaná, hogy bizonytalannak érzi magát, hogy az Alkonyat Edward-jának szerepéből De Lillo limuzinban-utazó Eric Parkerébe ugrott. 
- Állandóan azt kérdeztem, 'Jól csinálom? Nem is tudom, mit csinálok.' Imádtam a forgatókönyvet, de nagyon féltem. Aggódtam, hogy nem fognak komolyan venni az emberek.
[Pedig] Nincs oka aggodalomra. Cronenberg úgy választotta ki, hogy épp ellentéte legyen Keira Knightley problémás pszichológiai karakterének, aki a 'Dangerous Method'ban megközelíthetetlen szexi nőt alakított, amellyel elnyerte a kritikusok elismerését, és már Oscarról sugdolóztak az angol rózsaszál kapcsán. Ez nem rossz teljesítmény egy olyan lánytól, aki maga is nagy költségvetésű fantasy sorozatban [Karib tenger kalózai] szerzett hírnevet. [Amúgy ez mind szép és jó, de Eric Parker feleségét nem Sarah Gadon alakítja végül a filmben???]


- A lényeg az, hogy az ember a legjobb színészt akarja a szerepre - mondja Cronenberg a Totalfilm-nek. - Amikor eloszlik a füst, és ott vagy a színésszel a forgatáson, akkor nincsenek szabályok, amik alapján el lehet dönteni, hogy ki a jó színész. - Cronenberg biztos abban, hogy ez a szerep majd megváltoztatja annak a srácnak a megítélést, akit csak R-Pattz-nek neveznek. - Csak abban vagyok biztos, mint Keira esetében is, hogy Robertet nagyon alulértékelik. - mondja Crony. - Nem hiszem, hogy bármelyik rendező, aki arra kíváncsi, mire képes Rob, ne lenne képes megítélni, hogy mennyire fantasztikus, ha megnézni a Cosmopolist. Csodálatos Rob a filmben, mesés. - Ez pedig tőle komoly elismerés.

A filmet pedig [ha minden igaz]: 2012. december 12-én mutatják be a kinti mozik.

1 megjegyzés: